Macmännen

Min senaste ledare i Nöjesguidens Malmöupplaga:

En kväll på Tempo då personalen är om möjligt ännu otrevligare än vanligt så kommer min vän förvånat fram till att de senaste männen hon dejtat har varit Macmän. Han är mellan 20 och 30,  livsstilsvänster eller nyliberal light, har en dyr tisha med lagom nördig näthumor och pratar exalterat  om den senaste Iphone-appen, gärna Hipstamatic som får bilderna att se lite mer ut som på sjuttiotalet. Macmannen älskar allt som är lite lagom tech-retrochict, såklart med ironisk distans. Om man konfronterar macmannens macdyrkan så hävdar han indignerat att det inte alls är en sekt, utan en livsstil! Egentligen borde man kanske inte prata om macmän utan om macmänniskor; den kvinnliga motsvarigheten är ju minst lika vanlig. Men hos denne finns inte samma ängslan för att inte vara först med den senaste appen, inte samma skrytiga självutnämnda expertis. Macmänniskorna är släkt med cyberkoftorna, en närliggande art: dessa föredrar en något mer arty och akademisk image, ägnar sig åt vetenskapsteoretisk nätaktivism, hyllar internetnostalgiska företeelser som faxar och irc och har manchesterbyxor snarare än ängsligt välsittande Nokojeans. Kvinnorna har en något poppigare klädstil. Macmänniskorna däremot är rädda för att verka FÖR nördiga: deras svartbågade glasögon är mest en listig ligg-manöver och gjorda av plast. Deras twittringar handlar sällan om kulturekonomi, Bataille och nätneutralitet, snarare om vad frukostens ekologiska müsli kostade, vilka skrytiga hitechprylar de var först med att köpa och kärleken till sociala medier. Deras självgoda övertygelse om att alla är oerhört intresserade av  vad de har för identiska, substanslösa åsikter om svenska trista sociala medier-nyheter är fascinerande. Macmänniskorna tycker att Google och Apple är väldigt sympatiska och nästan litet undergroundiga företag,  till skillnad från det ocoola och mainstream-ondskefulla Microsoft. De ser framför sig hur den modiga revolutionären Steve Jobs snickrade ihop den första macdatorn i en filmiskt nördigt källartillhåll på 80-talet som en oppositionell folklig  revolt mot Microsoft. Men hallå, Google äger ju i princip all deras information och och är ett minst lika vinsthungrigt och monopoliserat företag. På Malmöbaserade skivbolag och mediebyråer blomstrar den här andan. De talar om sin ”passion för internet” och har nätverkningsfester som går ut på att få fler followers, marknadsföra sitt varumärke och prata om hur goda tilltuggsmusslorna är. De visar hur inne de är genom att twittra med sina kunder och raljerar på stockholmska över gammelmedias oförmåga att hänga med i interaktiva medier. I USA startar den här typen av ung machipster ett eget företag för att konkurrera ut de urgamla enväldiga tidningsdrakarna, men i det jantelagsstyrda Sverige där vi helst vill att en koncern ska kontrollera allt, exempelvis Bonniers som äger 80% av medielandskapet,
så ser det annorlunda ut. Här är det vanligt med unga macentreprenörer som specialiserar sig på att lära uråldriga multiföretag att sig twittra, så att de kan få ännu mer monopol på åsiktsklimatet.

26 svar till “Macmännen

 1. Haha! Denna machipster-sekt är nog att betrakta som en normerande religion, dock. Det är som att en, bara för att en har mac, antas vara personen du beskriver. Det händer då och då att människor börjar prata med mig, som om jag är en machipster, bara för att jag råkar sitta och knappra på en mac. Jag brukar försöka flika in att ”nä, jag personligen hatar apple för deras slutna centralistiska system och den här jävla skitdatorn är trasig och bullrig och håller på att falla sönder i bitar.” Det orsakar nästan varje gång stor förvirring och obekväma tystnader.

 2. Jag blir varm om hjärtat när jag läser det här på min stora bulliga Dell. (Lilla gulledellisen!) Jag antar att de föraktar Facebook också, de där?

 3. Den första äpple-datan gjordes faktiskt på 70-talet. Å ja ba lixom guuuuuuu *facepalm* i-irc omg lol afaik2.0 imo.

 4. Magnus Sälgö

  Nu kan dom snart enkelt hitta varandra på
  http://alturl.com/aokv

  http://cupidtino.com/

 5. Hehe, bra skrivet!
  Jag däremot var med på det Mörka 90-talet då Apple var i onåd hos i praktiken alla och då inget Apple gjorde var hippt någonstans. Bara dyrt. Jag identifierar mig inte alls med den nya hippa Apple-kulten, jag känner mig som juden bland alla nyfrälsta Jesus-galna kristna. Men så är jag ju inte 20-30 längre.. Fast frälst är jag, vilket min gravatar visar.

 6. Vem startar Macmännens Riksförbund?

  Funderar dock lite på om inte andra, närbesläktade begrepp vore ännu mer träffande: Applemännen (Äppelmännen?) eller Appmännen.

  Det räcker ju inte att ha en Macintosh (då skulle ju jag vara macman, gubevars) utan det är helt obligatoriskt att ha en iPhone samt vara entusiastisk över dess ”appar”. Två obligatoriska centralpunkter i appmannens liv är Hipstamatic och Spotify.

  Och ja, kvinnor är precis lika delaktiga i denna livsstil, tror jag.

 7. Jag är Mac-användare sedan 1994 – och jag har lite svårt för att känna igen mig själv i inläggstexten, faktiskt…

  Men i o f s så bekräftar ju undantagen principen – ”vet” Josef B. 😉

 8. Stackars jag har bara en PC.. 🙂

 9. Jo… – Daniel – det förstår jag mycket väl – som före detta PC-användere ifrån början på 80-talet till 1994. Men det är ju ”lätt som en plätt” att ändra på.

  Hur ?

  Tja… – det får du räkna ut själv på Din PC.

 10. lulz 😀

 11. hahaha, underbar betraktelse! själv sällar jag mig ju till linux lovers som från sina höga hästar förkastar både pyttemjuk och macfolket.

  kram!

 12. Tragiskt.. Jag är MacMan Lite..
  Precis som du beskriver, rätt ålder, humor och politisk ställning.
  Men jag har inte glasögon och känner mig lite smutsig över att gilla Mac…

  Men jag rättfärdigar mig med buddhism, vegetarianism, avsaknad av inkomst, estetiskt horeri och av åsikten att en dator år 2010 bör vara ett mindre fängelse för att användare till majoriteten är kompletta idioter och inte borde få gå lösa på egen hand…

  Så, Macman lite, only 2 calories, not evil enough.

 13. Ping: Intensifier — Himmelsnätets inlåsningar

 14. En läskig grej med macmän är att de kan verka så kunniga.

  Ett otränat öra kan missa nyansskillnaden, och börja konversera faktiskt innehåll (”Vad är graf-teori, egentligen?” vs. ”OMG, CouchDB!”), vilket oundvikligen leder till pinsamheter. Macmannens avslappnade sätt att låta trendiga IT-teknikbegrepp rulla av tungan förleder lyssnaren.

  Isabelles påbörjade glossarium (t.ex. hur de använder ordet ”app”) avhjälper många pinsamheter i samvaro med macmän.

 15. Haha. Jag gillar!

  Jag är totalt omringad av Macmän med dess eviga prat om att saker ”bara fungerar” och framförallt glorifieringen av Steve Jobs. Om Jobs gör nåt som gör en besviken så gör han det förstås för vårt bästa.

  Jag tycker det påminner en hel del om Kina

 16. Jag brukar försöka flika in att ”nä, jag personligen hatar apple för deras slutna centralistiska system och påminner en hel del om Kina

 17. Ping: Intensifier — Sheep-Pad, Porno-Pad, Berlusconi-Pad

 18. Ping: iPad och äpplen från den inhängnade trädgården « A System apart

 19. Tråkigt det där med slängan till att Google minsann ska vara lika ”ondskefullt” som Apple. Jag förstår att det är så hipstertrendigt säga sådant och se blasé ut men ordet betyder faktiskt nåt.

 20. Ping: Det kommende oprør: Økonomien / Commoniser

 21. Ping: Appland-liberalism – rätten att slippa välja

 22. Ping: Konstteorier som drar långt åt höger – Om konstens autonomi, Sverigedemokraterna, Upphovsrätt och Apple : Filosofibloggen

 23. Ping: Om oerhört fånig reklam | Isabelle Ståhl – istället för sömn

 24. Bruno Brunbjörn

  Alltid och överallt har det funnits människor som över allt annat vill vara med ‘där det händer’ och skylta med sin förmodade kunskap om något.

  Medan mode/mac/vindsvåningsfolket ägnar all energi åt att visa upp sig och skrika sig hesa på tomma ord så sitter de riktiga nördarna och knappar kod eller bygger datorspel.

  Se exempelvis Minecraft, spel byggt av en flitig svensk som sålt 1 miljon exemplar.

 25. Ping: Hipsterens genoplivning: Arbejde på sig selv / Commoniser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s