Vi har ensamma genomskådat allt

Min senaste GP-krönika.

Vi står på Andra lång när de tornar upp sig som en oformlig skock får framför oss. Det är sotarmössekillarna. Det är killar mellan 20 och 35 som har en svart mössa som är uppvikt ovanför öronen och ser ut som en dekorativ festhatt för spädbarn. Sotarmössekillarna har rutiga skogshuggarskjortor och smala jeans och gillar att raljera över white trashens dåliga mainstreamsmak, tycker om Bruce och elektronisk pop med drag av minimaltechno som var inne våren 2006 i Berlin och är intresserade av Iphone-appar och sociala medier. De tycker nästan att Apple och Google är ett lite subversiva undergroundföretag och känner sig som en modig motståndsrörelse mot ondskefulla multiföretag som Microsoft när de retweetar en tweet om någon revolution från sin Iphone. De har läst en a-kurs sociologi och slänger gärna in ordet diskursanalys i några meningar för att man ska hisna över deras bildning och förstå att de tänker unika tankar. Många av dem lever mentalt kvar i något slags övervintrat 90-tal och tänker sig att deras musiksmak är rätt svår och otillgänglig. Egentligen är den lika alternativ som reklamradio. Sotarmössan var indie för tio år sedan och resten av landet verkar ha fattat att den blivit uppäten av masskulturen. Men i Göteborg sker allting med en viss fördröjning, här tar det lite längre tid att vänja sig.

Sotarmössorna har kanske en personlighet innerst inne. Men utifrån ter de sig som det kollektiva maskinmedvetandet Borg i Star Trek och känns lika spännande som en kriminalroman eller de smaklösa ciabattorna med industribakpulver på Espresso house. När de kommer fram till mig så behöver de bara prata i ungefär sju sekunder för att jag diskret ska ta fram mobilen och evakuera till facebook. Jag kommer aldrig ihåg vad de heter. Det har hänt att jag presenterat mig för någon av dem och så är det en person från förra veckan.

Jag tänker ofta att mina tankar är så mycket mer unika än deras, att jag inte riktigt hör dit. Att jag bara är på besök i den trögflytande homogena gröt av sotarmössor jag ser på Jazzhusets dansgolv, en stilla åskådare på spårvagnen klockan halv sex på morgonen då någon med rutig skjorta och immiga glasögon mumlar och dreglar osammanhängande till mig. Att jag står bredvid och bara är på besök. Men tänk om sotarmössorna tänker exakt så de också. Att de är de enda som har förstått hur det egentligen ligger till. Att de ser igenom allt det här.

När man går ut så är det meningen att allt ska vara så mörkt och snabbt att man inte hinner förstå vad som händer. Men vissa sekunder går i slow motion och man ser aldrig saker så tydligt som då. Som när jag ser någon på en klubb desperat börja sig fram över tjejs bord för att göra ett försök till och hon besvärat plockar efter sin Iphone i väskan och ler medlidande. Hans för höga skratt ska signalera nonchalans men exponerar effektivt fem år av olyckligt kär. På klubbar är ljudet så högt inte för att man ska dansa mer utan för att man aldrig ska kunna höra vad någon säger och bli besviken på deras samtalsämnen. Alla låtar handlar om att det bästa med utelivet är att det får människor att glömma bort sig själva och tappa kontrollen och sluta vara så medvetna. Men det är väl snarare då som allting blir som tydligast. Konturerna blir så skarpa. Genom den tjocka kräklukten på vagnen hem lyckas hjärnan registrera en välbekant parfym och man förstår att man fortfarande bryr sig. Alla känner det som att de är ensamma om att ha genomskådat allt och upplever sig står lite utanför trots att de är mitt i. På avstånd ser alla ut som sotarmössorna.

15 svar till “Vi har ensamma genomskådat allt

 1. Fantastisk läsning! Jag är en av killarna med sotarmössan och tycker att du är helt spot on. ”De tycker nästan att Apple och Google är ett lite subversiva undergroundföretag” = klockrent.

  OBS! – jag är inte ironisk eller dryg när jag skriver att din krönika är grym. Till skillnad från dessa killar har jag nämligen lite självdistans.

 2. Alltid samma typiska tröttsamma svenska lusta att kategorisera människor och förse dem med kollektiva egenskaper. Men det kanske är så att någon får en trygghetskänsla av det, vad vet jag.

 3. Namn Namnsson

  Svensk kategorisering? Otroligt onödig kategoriering där.

 4. Kallejuan: Skulle gärna höra vad du som sotarmössa säger om min teori jag lanserade på isabelles facebook:

  Är verkligen sotarkillarna mac-män i bemärkelsen att de tycker att apple och google är subversiva? Jag skulle påstå att de är två olika grupper. Att sotarmössorna är mer inne på soundclouds autencitet än spotifys hype – Soundcloud, Diaspora, bambucyklar och SXSWi.

  T.ex. kör den hipster-parodiserande bloggen http://www.hipsterrunoff.com/ mycket på begreppet ”relevant”, som varken är underground eller hype. Sotarmössorna gillar varken tillfällig hype eller obskyr underground. De vill ha något med relevans som står för en större förändring än den senaste trenden, men ändå har visst genomslag. Det stämmer väl med Isabelles observation att de är som mac-män med en dos diskursanalys ovanpå.

  Dudesicle:
  Kategoristilen har både för- och nackdelar jämfört med individstilen skulle jag säga. Såklart tenderar det att bli likriktning som du påpekar, men det kan också skapa produktiva smittohärdar som får konsekvensen att det kanske inte är så många stilar i omlopp samtidigt men de som finns där görs jävligt bra. Så funkar ju musik i Göteborg eller mode i Sthlm. Stora grupperingar ser ut och låter exakt likadant under en viss säsong men den här miljön som både skapar inspiration och konkurrens skapar en snabb evolution.

 5. När du flikar in att dessa till synes trendiga killar egentligen är otrendiga eftersom sotarmössan var trendig för tio år sen och minimaltechnon var inne 2006 får man intrycket av att du påstår dig ha bättre koll än dem om vad som är hippt. Därmed verkar det som att du utmålar dig som mer avantgarde än dem och då och då visar du ju samma förakt för det otrendiga som du kritiserar dem för att göra. Och att allt sker med en viss fördröjning i Göteborg? Till skillnad från Malmö då eller? Vet inte om det är jag som missförstår men denna krönika framstår som lite ängslig trots att jag vet att dina tidigare alster brukat vara väldigt jordnära.

 6. Dudesicle: Fast sotarmössor kategoriserar sig själva genom att klä sig likadant. Att döma en person efter klädstil slår ofta fel, men när det väl stämmer är det väldigt roligt. Här tror jag dock att det mesta stämmer – se Kallejuans typiska sotarmössekommentar t.ex.

 7. Här kan ni läsa om hur synd det är om hipstrarna – och de med sotarmössor.
  http://utsocknes.tumblr.com/post/404835135/vinter

 8. @monki Om sotarmössorna är mer inne på soundclouds autencitet än spotifys hype? Känns som att det är mindre viktigt i sammanhanget. Jag tror att Isabelle valde Apple och Google som exempel eftersom dessa för de flesta läsare är mer kända än Soundcloud och SXWX.

 9. helt fantastiskt bra skrivet.

 10. ”Men tänk om sotarmössorna tänker exakt så de också.” Det är ditt personliga och litterära öde att helt och hållet ätas upp av den tanken. Ta den på största möjliga allvar! Då blir du en hjälte. Yes!

 11. Grymt trevlig läsning

 12. Ronnie Sandahl

  Du är mycket litterärt begåvad. Precis som mig.

 13. tänkte samma som victor var inne på. huruvida sotarmössornas musiksmak ”verkligen” är obskyr eller inte är väl skit samma, hoppas jag. annars är det ju som sagt bara frågan om vem som verkligen är hippast.

 14. Ping: Den enes bröd, den andres huvudbonad « David Olgarsson

 15. på 50-talet när jag var 12-16 år fanns det svarta RIKTIGA, ursäkta, sotarmössor, de såg ut som Lulus, glömt efternamnet, tjejen i Äntligen hemma, hon hade en sådan på sig i kväll 28 oktober 2012. Den är tuff sitter inte som en potta på huvudet som de som finns nu gör, De är mera modell Toppluva med märke, hemska. på 50-talet vek man in mössan bak det hade inte Lulu gjort men den var vad jag menar med Sotarmössa ,var hittar man en sådan, någon som vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s