Jag förstår mig inte på nya actionfilmer

Krönika publicerad i Helsingborgs dagblad

Jag ser reklamen för den nya The fast and the furious-filmen. Några män står och ser sura ut vid en bil och viftar lojt och ointresserat med maskingevär. Jag förstår ingenting. För mig är dylika actionfilmer som sådana där halvsurrealistiska drömmar helt utan kronologi och sammanhang. Jag försöker följa med i handlingen men hittar ingen. Några killar som ser milt lobotomerade ut skjuter på varandra och åker bil. Ibland går några tjejers underkroppar förbi bilen. Polisen kommer. De är i ett garage. Någon slags festlighet pågår. I många minuter kör de snabbt längs en motorväg och jagas av någon, kanske myndigheterna eller någon annan de inte gillar, det förklaras aldrig. Titeln är så uppgivet fantasilös, i de tidigare Fast and furious-filmerna ansträngde de sig iallafall för att vitsa till det med någon ordlek eller en kul underrubrik.

Jag har aldrig förstått vad som är så kul med fordon. För mig skulle det lika gärna kunna vara traktorer eller cyklar eller kanske en fritidsbåt, jag ser ingen skillnad.  Jag gillar att åka tåg och skulle gärna se en film om livet på x2000. Min lillebror älskade en instruktionsfilm för värmepannan Värmebaronen när han var tre. Han tittade på den hela eftermiddagarna, gång på gång. Jag förstod aldrig vad som var så kul med den, det var bara stora maskiner med tryckreglage, ibland brummade de och en eld tändes. Är det kanske samma psykologiska mekanism bakom folks intresse för action? För mig är actionfilmer så obegripligt långsamma 0ch sömniga trots att det exploderar och brummar nästan varje sekund. Nuförtiden bortser de helt från fördelarna med dialog, intelligent handling och viss spänningsminimalism. Detta har ersatts med 20 minuter långa biljaktsscener och huvudpersoner som lika gärna kunde ha varit statister.

Annat var det förr. Jag och en kompis såg en gammal film från 60-talet som var jättebra. Den handlade om en man som bodde i en stuga i bergen och var tvungen att rädda en hund från en elak sheriff. I två timmar sitter de bara i den där stugan och väntar på anfallet. Ibland sticker han ut sitt gevär och spanar bistert mot de snöiga bergen.  Det hände nästan aldrig något spännande. Jag gillar bisarrt etnocentriska guilty pleasuren Air force one med Harrison Ford också. Presidentens plan blir kapat av lömska ryska terrorister  (det här var på 90-talet innan filmskurkarna började komma från mellanöstern).  Turligt nog visar det sig att presidenten är gammal soldat och jättebra på att slåss och skjuta, ingen mesig förhandlingsvänlig pappersbyråkrat alltså, är undermeningen. I långa utdragna scener smyger han omkring i planet och kopplar ihop olika sladdar och överraskar folk bakifrån. Sedan sätter han någon kommunistisk usling i fängelse i Ryssland via telefon och säger olika storslagna saker om hur bra USA är. På slutet styr han planet själv i solnedgången  och alla är tårögda över att han räddat landet och dotterns orörda heder från utlänningarna.  Äsch, kanske är actionfilmsgillandet för irrationellt för att kunna skuldbeläggas, men jag tycker ändå att det var bättre förr.

8 svar till “Jag förstår mig inte på nya actionfilmer

 1. Men den filmen har väl en målgrupp som består av hormonstinna tonårskillar? Killars intresse för maskiner är dock ett ämne som borde intressera någon mansforskare. Iofs, det kanske redan är utrett. Nä se The Dark Knight, No country for old men eller Inception för bra action.

 2. lasse: tack!
  johan: jag tycker att the dark knight hade monstruöst utdragna actionscener! handlingen tillfördes inte direkt några oceaner av komplexa djup.

 3. Isabelle: Kanske inte, men det är inte meningen heller. Jag tycker det är en bra actionfilm med en fantastisk skurk och ibland tycker jag det räcker. Det är rätt få actionfilmer som har flera nivåer av djup. Har väl mest med genrekonventioner att göra och att det kanske är svårt att få in tankeväckande dialog mellan alla snygga explosioner. Publiken kan ju bli förvirrad. De enda som lyckats någorlunda enligt min mening är The Matrix (den första, uppföljarna ska vi glömma) och Inception. Finns säkert fler exempel också, men de är de jag kommer på just nu.

 4. MEN: affischen ser i alla fall hysteriskt rolig ut. Mina tankar skrattar till var gång jag ser den vid tunnelbanestationerna. Vin Diesel tar bajsnödighet till en ny nivå.

  (se inte Inception för bra action, den är ju faktiskt rätt jävla dålig)

 5. Problemet med moderna actionfilmer är ofta att man inte längre gör sig mödan att ha en genomtänkt handling, intressanta karaktärer, osv. Istället är handlingen bara ett medium för koppla samman actionscenerna—som i sin tur ofta bara handlar om att ha mer kulor, explosioner, kraschade bilar, …, än konkurrenterna.

  Poängen med fordon ligger troligen i att män (som grupp och i jämförelse med kvinnor) instinktivt gillar saker som ökar deras förmågor, tex att komma fortare från punkt A till punkt B än tidigare/andra, att kunna besegra en motståndare lättare, lyfta ett större föremål, eller dylikt. (Analogt verkar kvinnor ofta dras till män med sådana saker, medan de själva ofta intresserar sig för saker som de hoppas leder till en större fysisk attraktion.)

 6. johan: jag kräver inte flera nivåer av djup, men om en film består av 70% utfyllningsactionscener så blir man aldrig överraskad.
  marielle: ja, hans min är obetalbar.
  michael: men då kan man ju lika gärna spela tv-spel!

 7. AF1 är, som någon på det stora filmcommunityt IMDB sa, George W Buxhs våta dröm. En mer solklar propagandarulle för USA som världspolis och för ”antingen är ni med oss eller mot oss” är det svårt att hitta, eller ens tänka sig. Sen är det väl en film som åldrats en hel del rent tekniskt, kackig CGI och så – men som propaganda/popcornrulle funkar den säkert (för somliga) ännu idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s