Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva – The remix

Ni vet den där beryktade DN-artikeln om lifestyleparet som bor i en vindsvåning och tror att de lever ekologiskt och bara äter kryddblandningar från Peking? Jag gjorde min egen version. Låt mig presentera:

Sanitära olägenheter på Hisingen har blivit ett sätt att leva

Isabelle Ståhl vänder vant de mjuknade morötterna i stekpannan. Fiskpinnar 0ch dekorativa salladsblad lierar sig med en gammal lök från frysen. En skvätt trögflytande mjölk får fullborda verket.

– Det här möglet kan väl inte vara giftigt? Ost ska väl vara lite möglig, säger Isabelle eftertänksamt och slänger ned den i pannan.

Den trasiga köksfläkten har Newsec med flit låtit bli att laga och en tjock, brunaktig rök stiger ur stekpannan, för att sedan sprida den mustiga doften av cancerframkallande besprutningsmedel över takåsarna.

– I slutet av månaden så äter jag bara knäckebröd utan smör några dagar. Det är praktiskt, man blir smal och när man blir tillräckligt hungrig känns det lite som att vara full. Den här ketchupen köpte jag på Willys förra året, säger Isabelle och korkar upp en tetra vitt vin, tillverkad på druvan Castillo de gredos. En aromatisk bouqet av jäst lik stiger ur förpackningen.

–Man vänjer sig vid grannarnas förtvivlade gråt, den brukar avta framåt halv två på natten, säger Isabelle och blickar ut över sina 9 kvadratmeter med lyxigt brunt plastgolv och lingonsyltfläckar.

Efter sina åtta månader tillsammans har kollektivkamraterna Sara, Torbjörn och Isabelle utvecklat en i det närmaste synkroniserad inredningssmak. I vardagsrummet står soffor från Blocket i ett mörkgrönt skinnliknande plastmaterial och på väggarna hänger gamla tidningar för att det inte ska eka så mycket. Den smakfulla minimalismen gör sig bra mot gammal ouppäten mat som tronar i dekorativa högar under soffbordet. Här och var har Torbjörn arrangerat vackra stilleben av ölburkar, chipspåsar och clementinskal.

– Vi har också lärt oss att inte stressa fram möbel- och textilval. Det är till exempel först nu som jag köpt en madrass. Förut sov jag på en filt på golvet, säger Isabelle och ler lyckligt vid tanken på den tre centimeter tjocka Ikeamadrassen Vadmal.

Den fasta inredningen är diskret men sofistikerad. Isabelles mamma har inte hjälpt henne att sätta upp gardinerna ännu. De ligger på hennes golv tillsammans med en 0framkomlig röra av kuddar, använda gamla tallrikar, tidningen Nöjesguiden, datorsladdar, bullformar, ett brev från Kronofogden och några andra oöppnade kuvert från olika myndigheter som Isabelle ”ska ta tag i sen”. Ljuset silas in genom fönstrets dovt bruna hinna och vi blickar ut över den hisnande utsikten, en parkering där det de senaste månaderna ”bara har skett ett par tre fyra våldtäkter och interna knarkstrider”. Några barn springer runt i cirklar och skriker och kastar glasflaskor på varandra. Eftersom frysen slutar fungera ibland så tinar ofta maten för att sedan frysas ned igen. Isabelle är inte orolig för att främmande bakteriestammar ska angripa hennes mat och berättar lugnt att köttet av märket Willys ”ändå redan var för gammalt när hon köpte det”. I badrummet har en silverfiskfamilj byggt bo i handfatet. -Vi funderade på att skaffa fler djur, men jag gödde mitt älsklingsmarsvin till döds i fyran och är inte riktigt redo än, förklarar Isabelle eftertänksamt. Till andra exklusiviteter hör en toalett med i stort sett fungerande spolningsknapp. Ytterdörren är en halv centimeter tjock och gjord av plywood. På granndörren hänger en välkomnande skylt med texten Om hunden anfaller, ligg stilla tills hjälp anländer. – Det blir en sådan känsla av intimitet när man hör knarkbråken i trapphuset och varje ord av grannarnas könsordsgräl. Det är nästan som att vi känner varandra, fastän ingen hälsar i trapphuset, säger Isabelle.

En felmonterad klädhängare från Blocket utgör ett av sovrummets egensinniga små konstverk. En utvald samling spritflaskor har fått sin plats i sängen, som känns ungefär som ett grustag efter Isabelles många spontana brödmellanmål.

42 svar till “Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva – The remix

 1. För att citera DN Bostads redaktör i P1 igår; ”Jag tror det är svårt att hitta någon som bor i en etta i förorten som är designintresserad”

 2. Inspirerande! Nu ska jag äntligen ta tag i mitt eget Haningepalats – var på ÖB och köpte kopior av IKEA-tavelramar igår rentav.

 3. Alltså åhh det här var det roligaste jag läst på typ hur länge som helst *dör,* (sitter i en datasal i skolan och alla ba stirrar på mig när jag sitter och hästgarvar nu)

 4. Ping: Tweets that mention Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva – The remix | Isabelle Ståhl – istället för sömn -- Topsy.com

 5. Ping: Med skruv « Fredrik Fischer

 6. Hahaha, roligare än originalet. Skrattar mig harmynt åt: ”…när man blir tillräckligt hungrig känns det lite som att vara full”

 7. Vackert! Du glömde dock balkongen där man grillar diverse ålar

 8. Hahaha, du är bara så jävla underbar!!! Kul att jag hittade dig här. Minns dina krönikor från HD. Vi trängdes by the way om skrivutrymmet den sista tiden innan Birgitta Lööfs sida gick i graven.

 9. Ping: Studentlägenhet har blivit ett sätt att leva « Kaffekopp och cigarettrök

 10. Så himla skönt att du skrev detta. Tittade precis på ett debattprogram på tv om artikeln, 4an. totalt utan udd eller politiskt ifrågasättande. Skönt att läsa din sköna vinkel efter det! Tack!!!

 11. Vad roligt! Fick tips om din efter att ha gjort min egen variant, jag också…,

  KAROLINA & LINUS
  Ålder: 29 respektive 31 år.
  Yrke: Karolina är personlig assistent på en av Stockholms mindre företag och Linus är student sedan tio år.
  Samlar på: Små strumpor, stora strumpor, enstaka strumpor.
  Bästa inredningstipset: Satsa på städ! Ta alltid mer plastad frotté än du tror behövs.
  Ångrar: Att vår lägenhet inte gjordes lite större.
  Älsklingsmöbeln: En säng. Nu återstår bara överkast och byte av lakan lite oftare.
  Bor: I en familjevåning i Bagarmossen, Stockholm på 74 kvm med kök och tre kvadrat bad, sedan 2008.
  Här bor vi om tio år: I en större våning på uppemot 300 kvm med fler och större ljusinsläpp och där Karolina kan ha en divan i sin egen walk-in-closet.
  Liten ordlista
  Kök är benämningen på ett rum eller en lokal där man lagar mat och där utrustning för matlagning finns.
  Betong är ett byggnadsmaterial som består av bergmaterial (ballast) sammanbundet av cementpasta (cement och vatten).

  Linus Andersson vänder vant de frysta sojakorvarna i sin teflonpanna från GeKås. Ketchup från flaska får fullborda verket.
  –Vi lagar mycket halvfabrikat sedan tidigare, och under varje tur till centrum snappar man upp nya smaker. De här kryddpastorna köpte vi på ICA förra veckan, säger Linus och korkar upp en dunk saft från Coop X-tra. Enligt erfarenhet ska den vara billigast per liter och passa utmärkt till att pressa blodsockernivån kring femsnåret.

  Den lilla 90-tals köksfläkten med kolfilter suger effektivt upp aromerna de knappa tre meterna upp till taknocken, för att sedan sprida oset i trappuppgången.
  –I våra drömmar går loftet ut en bra bit över köket. Men har man två och en halv meter i takhöjd, vill man ju bygga bort så lite rymd som möjligt, säger Karolina Oad och blickar ut över sina 74 kvadratmeter.
  Paret har själva varit med och projekterat, från råvind till färdig våning. Precis som inför färdigställandet av deras tidigare lägenhet i Botkyrka.
  –Vi visste precis vad vi ville ha den här gången. Vad som helst där inte mjölbaggarna kröp i alla torrvaror. Men det tog nästan två år att hitta det perfekta objektet, berättar Karolina.
  I samband med köpet upptäcktes ett outnyttjat skåp ovanför skafferiet. Trots att det redan fanns skåp ovanför kylskåpet, valde paret att inrätta en ”oåtkomlig” plats för en generös medicinkorg och några tapetstuvar. Precis som i skåpet ovanför kylskåpet finns här mycket plats att stuva undan brödrosten och annat småplock.
  Ytterligare en bonus blev en utrymningsväg i källaren. Här är det mest Linus som håller till för att fly familjen, men parets äldste son har även ett litet dagis för spindlar här.
  Efter sina åtta år tillsammans har Karolina och Linus utvecklat en i det närmaste synkroniserad inredningssmak; det billigaste från IKEA samsat med grovsopfynd och allmosor från släkt och vänner.
  –Vi har också lärt oss att inte stressa fram möbel- och textilval.. Till och med sittplatserna är klädda i handdukar och plastad frotté. Det är till exempel först nu som vi funderar på att ersätta de ihoplimmade stolarna i köket med några från en svensk möbeljätte, säger Karolina.
  Den fasta inredningen är diskret men sofistikerad. Vitvarorna i köket kommer från IKEA och i badrummen står vita pjäser från Gustavsberg. Till andra exklusiviteter hör fönster med handtag och en elektriskt styrd tvättmaskin. Genom en öppen dörr exponeras det vackra badrummet när det är ledigt. När dörren reglas blir ljuset i hallen otillräckligt.
  Sina många resor till trots lyser souvenirerna med sin frånvaro. En utvald samling har fått sin plats på köksfläkten. Här tronar en vacker vattenkanna från BR leksaker i Ringen och en Manniken Pis i form av en vinkork som hamnat där mest av en slump. Enligt feng shui ska det tunna lagret damm som fastnat i stekflottet ovanför spisen tas bort så ofta som möjligt, något som också händer av och till berättar Linus inte utan stolthet.
  Läget är gudomligt vid en vändplan med tvättstuga över gården, och det är lätt att förstå varför Linus och Karolina fastnade för lägenheten för några år sedan. Då hade de, ett hårt arbetande par, kommit till en punkt där de sökte ny inriktning i sitt liv.
  – Jag bodde ett år med några sköna polare i en lägenhet i Alby och provade livet där nere, men det var inget för mig, berättar Linus.
  Så flyttade han till studentbacken för knappt sju år sedan, hittade kärleken där – och sedan gick det snabbt. De började planera för bröllop och ett gemensamt liv, men var skulle de bo – Linus och halländska Karolina?
  – Jag var beredd att flytta till mamma i Halland själv, men inte minst för barnens skull kom vi fram till att det bästa var att ha en bostad.
  I varje sovrum finns golv gjutna i betong och klädda med gammal linoleummatta. –Förra veckan skurade jag en kvadrat där, berättar Karolina stolt och pekar på en yta strax framför skafferiet. Jag hade ingen aning om att det fanns så mycket gömda pärlor.
  – Fast det har inte blivit så mycket tid för golf, bekänner Linus, som inte bara arbetar fulltid utan också ägnar mycket tid åt att släpa hem livsmedel i den ärvda dubbelvagnen.

 12. Ping: läs det här roliga « viktigheter

 13. En Nöjesguidenjournalist, ja t om. chefredaktör, bör verkligen inte säga knäpp i den här frågan! Eller säg knäpp men då stenar du glashus. Nöjesguidens plastiga ”livsstil”s- hets och jugendorganisation borde granskas av typ Expo, eller varför inte några kritiska artiklar författade av dig Isabelle, det skulle kunna bli riktigt bra, men då måste den egna garderoben vädras först av allt, och det rejält..

 14. Hahahahhahaha jag tycker det verkar fantastiskt hemma hos dig!

 15. Så jäkla grym text. Hahahah

 16. Hahaha ”Några barn springer runt i cirklar och skriker och kastar glasflaskor på varandra” – Så jävla bra!

 17. Detta var verkligen bra skrivet, mycket ironi men ändå finns ett litet stråk av sanning där…

 18. Snyggt jobbat!
  De flesta jag känner som faktiskt inreder medvetet har ganska små bostäder…

 19. Gud. För första gången är jag så glad att jag inte bor i vindsvåning.
  Du skriver underbart, smart och snyggt. Hejja dej.

  /A

 20. Till de som tycker att det är töntigt/pretentiöst med design, matlagning etc har jag inget att säga. Precis som paret i artikeln får ha sina åsikter och intressen så får de som tycker illa om dem för dessa ha det.

  Till alla de som verkar uppröras över de ekonomiska skillnaderna mellan paret i ursprungliga artikeln och de i artikeln ovan (eller ekonomiska skillnader generellt) så måste jag fråga; är det ingen som tycker att det är relevant med vad och hur mycket som personerna arbetar? Tycker ni inte att det ska vara ekonomiska skillnader mellan personer som arbetar hårt/mycket och personer som arbetar lite eller inte alls? Jag tycker det är helt naturligt att den som jobbar hårt får mer betalt, och alla som tjänar pengar ärligt har förtjänat dem. Alla som är egenföretagare eller anställda producerar trots allt något, i egenföretagarens fall kan det vara både en vara eller en tjänst, och i den anställdes fall är det en tjänst (det arbete den utför). Både egenföretagaren och den anställde säljer sina tjänster frivilligt till någon som frivilligt betalar för varan/tjänsten. Den som köper varan/tjänsten ser ju ett högre värde i den än det pris man betalar, vilket innebär att varje gång du säljer varan/tjänsten så har du skapat värde hos din kund. Hur kan det då vara fel att någon har det bra och väljer att lägga sina pengar på en fin lägenhet???

  I Sverige är det dessutom så fint att alla som är beredda att plugga och jobba hårt har möjlighet att få en bra bruttoinkomst (sen äter skatten tyvärr upp det mesta). Den som inte vill det kan knappast förvänta sig att den som jobbar hårt ska ge den pengar, och gör man det är man 1000 ggr mer självisk och girig än den som vill behålla de pengar han ärligt förtjänat.

 21. Men gudars, så bra! Helt sinnes! Jag länkar och skrattar så korvfingrarna vibrerar över tangentbordet.

 22. Vackert!

 23. John Galt: Hahahahaha! Alla i som bor i hyresrätter i förorten är fattiga, smaklösa och har silverfiskar i badrummet. De får helt klart skylla sig själva… eller handlade det om att vindsvåning har blivit ett sätt att leva?

 24. Jag gillar kommentaren av Johan Galt. Det måste vara skönt för dig Johan, att leva i tron att alla som jobbar hårt får bra betalt. Du är välkommen till oss andra i verkligheten när du vaknat och insett fakta: många som jobbar jävligt hårt tjänar väldigt lite pengar. OCH (nu blir det överkurs för dig Johan) det beror i sin tur på att vissa andra vill kunna plocka ut stora vinster och bonusar för att sedan försöka smita från skatten.

 25. Helt fantastiskt kul och bra skrivet. Klockrent.

 26. Jag skrattade så jag trodde jag skulle dö. Jag fick otroligt bra magträning. Du borde skriva en bok. Lite som shoppaholic-boken för du hade liknande fast bättre humor. Mera målande.

 27. Mycket roligt skrivet, och ännu roligare blev det med den obligatoriska parodin på en naiv objektivist i kommentarsfältet.

 28. @Cecilia: Vindsvåningar har säkert blivit ett sätt att leva och man kan tycka vad man vill om det och att folk betalar överdrivet mkt för en sådan. Man kan även tycka att det är pretentiöst på det sätt vissa inreder sina bostäder. Det du skriver om att alla i hyresrätter i förorten är fattiga, smaklösa, har silverfiskar i badrummet är inget jag skrivit eller antytt. Mitt inlägg riktade sig mot de som kommenterat på artikeln och menat att det är fel att vissa har råd med vindsvåningar och andra inte. Jag är trött på att tyst acceptera att folk gnäller på de som har pengar och röstar på partier vars enda syfte är att föra över pengar från de som arbetat för dem till personer som inte arbetar för dem. De som tjänar pengar gör det för att de skapar värde. De som inte tjänar pengar har möjligheten att göra nåt åt det genom att göra ett ännu bättre arbete på jobbet, utbilda sig, eller starta ett företag. De som väljer att inte göra något av detta ska inte sitta och förvänta sig att andra ska försörja dem.

  @Helena: Möjligheten för individer att tjäna pengar och möjligheten för företag att göra vinster är vad som driver vårt samhälle. Det skapar innovation, utveckling, nya produkter och tjänster, allt det som göra att våra liv är betydligt bättre än vad människors liv var för 100 år sedan. Det är människors vilja att tjäna pengar som gör att de jobbar hårt och startar ett företag när de har en ide om en ny tjänst eller produkt som de tror många vill köpa. Du skulle inte gå till jobbet gratis, på samma sätt som ett företag inte skulle finnas om det inte kunde göra en vinst. Varför? Bakom varje företag finns en finansiering, och om den inte kunde betala sig skulle inga ägare riskera pengar de inte har någon garanti att få tillbaka. Titta på de läkemedelsbolag som finns, som skapar nya mediciner som räddar liv, de hade inte lagt ned enorma summor på att utveckla läkemedel om de sen inte kunde få betalt för det. Hade du? Vi kan gnälla på att priserna är för höga, men det är väl bättre det än att det inte fanns några läkemedel? Vill man sen att det ska finnas billigare läkemedel så är det bättre att starta ett eget läkemedelsbolag än att vänta på att någon annan gör det. Det är sant att många jobbar hårt, men att lönen i vissa fall är låg beror på att det finns många som kan/vill utföra det arbetet och inte för att vinster och bonusar finns. Om du inte inser eller håller med om detta bör du titta på hur det har fungerat i kommunistiskt stater (Sovjet, Kina, Nordkorea etc). Tycker du att det fungerar bättre i såna tar de säkert emot dig med öppna armar där…

 29. Johan Galt>Du måste vara ett troll och jag är dum som trollas då antar jag men men. De flesta innovationer har sitt ursprung i universitet med / eller statligt stöd (sk grundforskning). Dessutom appropå läkemedel kan jag varmt rekommendera denna dokumentär från P3 – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=3949170

  Lycka till med ditt liv och din religion, hoppas inte psykoterapeutkostnaderna är för dyra.

 30. @ Johan Galt: så tex en brevbärare, som arbetar åtta timmar om dagen, och springer i trappor kanske fem av dem, arbetar inte hårt och förtjänar därmed att bara ha en lön på 18000, innan skatt?? Eller tror du att alla som bor i förorten är sjukskrivna och arbetslösa (och därmed förtjänar att ha ont om pengar)?

  Jag tycker inte att problemet med grundartikeln är att paret tjänar pengar och lägger dem på vad det vill, utan det som stör är hur otroligt korkat och glorifierande journalisten framställer deras liv. Vilket Isabelles och även ”Karolina och Linus” texter visar.

 31. Ping: Dagens Tippanyakikille « Emmies

 32. Vem är John Galt?

  Johan Galt, jag har också läst Atlas Shrugged och den sög. Hela den tjocka, pratiga och menlösa volymen kan sammanfattas i en fras från Wall Street (filmen), yttrad av Mr Gekko: ”Greed is good!”

  Det är bara det att… det stämmer inte. Girighet är inte bra, det är tom en dödssynd. Ditt resonemang, liksom bokens, är oerhört naivt och Ayn Rand som skrev den var ingen filosof.

  Väx nu upp, sluta beundra Carl Bildt och anslut dig sen till resten av mänskligheten.

 33. Hittade den här (sjukt rliga) artikeln tusen år för sent men MÅSTE bara kommentera det här genialiska resonemanget från Johan Galt:

  ”I Sverige är det dessutom så fint att alla som är beredda att plugga och jobba hårt har möjlighet att få en bra bruttoinkomst (sen äter skatten tyvärr upp det mesta)”

  Vad härligt att du tycker att det är fint att alla får möjlighet att utbilda sig här i Sverige men att det är piss att betala skatt. Vilket gjutet resonemang! Jag vill inte klanka ner på dig personligen och din slutledningsförmåga. Men du MISSTÄNKER inte att det ena kan ha med det andra att göra?

 34. Ping: « Huspriscykeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s