Mitt möte med Bert

Debatten skulle börja om fjorton minuter och jag satt och kände mig obekväm i den kliniskt smakfulla förloungen medan sminköserna hysteriskt sprang runt och letade efter Bert Karlsson, som tydligen aldrig ville gå med på att bli sminkad. När han plötsligt pöste ned i soffan bredvid mig  som en obehaglig deg så trodde jag att han var en ond mardröm. Ljudligt smaskandes på en potatissalladsmörgås gav han mig och de övriga debattdeltagarna en kort sammanfattning av hur världen är beskaffad. När kvinnor är arga så har de bara pms eller behöver bli påsatta. Ungdomar är så jävla lata och bortskämda, först ville de ha musik gratis och nu vill de slippa plocka bär i skogen. Och så tror de att de kan göra karriär på Idol. Hans ungar bor i LA och var med i Lady Gagas musikvideo Paparazzi. Orden blev grötiga av mängden mat i hans mun.  Alla skrattade artigt åt hans kvinnoförnedrande postulat, det var så surrealistiskt: vardagsrasism aktar sig de flesta för men tydligen inte vardagssexism.
– Och varför är du här då? Grymtade han plötsligt och vände sitt pussiga,  rödlätta ansikte mot mig.
– Vi kanske skulle hälsa, föreslog jag och sträckte fram handen.
– Nej, det behövs inte, sa han.
– Jag är bloggare och frilansare, sa jag.
– Ja det kunde man ju tänka sig. Vem finansierar din blogg då? Sade han med föraktet som en oljig hinna runt orden.
– Den är min främsta marknadsföringskanal för mitt frilansande, sa jag.
– Då är den en hobby alltså, sade han med potatissalladen rinnandes i mungiporna och började klaga på hur usel service det hade varit på hans tåg.
Hans misogyna drapor var enligt de närvarande debattdeltagarna tydligen bara pojkaktiga fräckheter som man var tvungen att godkänna och premiera genom uppmuntrande skratt. Han påminde aningen om den dryga, skojfriska försäkringsmäklaren Serafim Svensson i Tintin.

Debatten kan ses på Svts hemsida. Här finns en artikel som jag skrivit på Aftonbladet Debatt om ungdomsarbetslöshet.

Annonser

18 svar till “Mitt möte med Bert

 1. Bert Karlsson: en gång ett rikspucko – alltid ett rikspucko.

  Beklagar att du var tvungen att dela utrymme med honom.

 2. Ping: Tweets that mention Mitt möte med Bert | Isabelle Ståhl – istället för sömn -- Topsy.com

 3. Bert Karlsson, att han finns på riktigt känns overkligt.

 4. Serafim Svensson har ändå ett gott hjärta, han är liksom obetänksamt burdus, men inte ond. Så där har vi väl skillnaden då.

 5. ”Nej, det behövs inte.” Inte du heller, Bert.

 6. Jag gillade din insats i debatten, den var kort, men den var vettigast. Du var trots allt den enda som kom med ett förslag till en lösning. Bert Karlsson måste jag ändå på något sätt berömma. Han är sig själv, han är ett rövhål, han vet att han är ett rövhål och han vågar stå för det. Hans kurage och ärlighet gillar jag.

 7. Jag tycker den där 20-åriga företagaren verkade ha vettiga åsikter. Han fördömde inte, utan verkade mest försöka se framåt.

  Bert är nog en skicklig företagare, men jag är glad att vi har lagstiftning som reglerar hans yrke. Han har ju gått rätt rejält överstyr redan som det är.

 8. Men oj så trevligt!

 9. Är Bert ett misogynt pucko? Nejmenvadsägerduärdetsant?

 10. 30+: its funny ‘cuz its true 😉

 11. Hörde dig precis på P2 ”Musikalismer”. Grym! Hoppas få höra dig i fler debatter om musik framöver.

  (Vet, är en rättshaverist, och ber om ursäkt för det, men det är Pest som sjunger på ”Satan-Prometheus”. Gaahl är ute ur bilden sedan flera år tillbaka.)

 12. Enligt min erfarenhet är det mer värt att skriva debattartiklar än att vara med i debatt-tv. Det blir liksom bara pajkastning och smaskande på potatissalladsmörgåsar oavsett hur man jobbar.
  +1 för din Aftonbladet-artikel! Påminner mig om sociologen Nikolas Roses koncept ”the entrepreneurial self”, något som inte bara har historiska rötter i US/UK utan även i Sverige. Kan ta det vid annat tillf.

 13. Hahaha han verkar bra greasy den herren.

 14. @callenordahl:
  jag har aldrig fattat varför det ska vara creddigt att stå för vad man tycker när det man tycker är absurd skit. desto större anledning att förakta den mannen är ju att han uppenbarligen vet att han är dum i huvudet men ändå håller fast vid sina grisiga åsikter. hur kan det vara beundransvärt? hur kan det vara civilkurage att stå upp för ingen annan än sig själv? varför tycks folk känna att ärlighet är så mycket mer uppfriskande om den som gör anspråk på den är rasist och sexist? helt obegripligt.

 15. Bert är en förstas klassens sexist och – vilket folk tycks ha glömt – även en väl kvalificerad rasist. Han tror att han vet vad folk vill ha men hans enorma ego som endast döljs av hans ännu större människoförakt lyser igenom allt han gör. Fuck that guy.

 16. asså chris, word på den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s