Överinkvisitor Ask

Åh, jag älskar när livet blir lite mer som i Harry potter, tillexempel nu när allt fler likheter uppenbarar sig mellan Beatrice Ask och den fascistiska överinkvisitorn Dolores Umbridge. Hon utsänds av ministeriet som lärare till Hogwarts men blir snart en slags självutnämnd stasidomare som kontrollerar så att eleverna inte har ministeriefientliga åsikter. Hon säger sig värna om deras välmående och trygghet, vilket hon uttrycker genom att ge dem straffkommendering och fantasifulla undervisningsförordningar som förbjuder alla möjligheter till motstånd. Hon behandlar dem ungefär som utvecklingsstörda som inte vet sitt eget bästa (”Jag är här för att hjälpa er. Jag är er vän. Och vill ni nu vara så vänliga att fortsätta med läsningen.”)
Förutom att Beatrice Ask har exakt samma otäckt iskallt liderliga leende så är hennes retorik mycket likartad Umbridges; den innehåller en mängd olika förskönande omskrivningar av tvång, kontroll och straff. Ask uppfinner kreativa tvångsåtgärder för att ge snuten tillstånd att tvinga teens att ge urinprov . Hon viftar bort möjligheten att polisen någonsin skulle få för sig att trakassera unga. Jfr Umbridges ”Vem tror ni skulle vilja angripa barn som ni?”. Dessutom så vill Beatrice ha ”nätpoliser” för att ”minska en del avarter samt ge unga kriminella fotboja och utegångsförbud på  kvällar, nätter och helger, ”– Annars blir det ju bara ett fortsatt dåligt umgänge med andra som har begått brott.. På tal om Alliansens likheter med sadistiska barnbokskaraktärer, missa ffs inte Narnia-Tobias fantastiska Alfons Åberginlägg.


13 svar till “Överinkvisitor Ask

 1. Hahaha. 😀 Nu måste jag nästan se Harry Potter-filmerna. Var laddar man ner? ;D

 2. Fascinerande jämförelse!

 3. digitalis: undvik ettan, den är så barnslig. Tvåan och The order of the phoenix, där Umbridge är med, är bäst.
  julia: tänkte väl att du skulle känna igen referensen =)

 4. Jonathan Ståhl

  Jag säger bara…. HAHAHA 😀 fan va du e grym kusin!!! ^.^ (nu kan alla ni doodles o broodles tro att jag är en 14-årig förortswangsta =])

 5. Måhända är Bonniers ett hot mot demokratin, men Anusguiden är ett långt större hot mot den goda smaken och kulturkritiken. Tänk, att det fanns en tid då Anusguiden fostrade goda kritiker och kulturjournalister. Carl R Belfrage kommer aldrig att huvudjagas till någon kvalitetstidning. Det gör mig lättad.

 6. byfanenfrandalarna

  Intressant att fler och fler ser Bonnier som ett hot / i newsmill

  Mvh

  byfånen från dalarna

 7. Klockrent! Min internetcrush på dig blev precis starkare, nu på 80% infatuation och 20% hat/ilska.

 8. Lars-aragorn Synekdoke

  Inte nog med det. Nu vill hon peka ut MISSTÄNKTA sexköpare med små färgglada kuvert som kommer hem till familjen där ”svinet” huserar. Tänk vad kreativa våra kära politiker kan bli när de tar fram slaktkniven och lösgör sig på grundlagsfästa rättigheter.

 9. Bästa liknelsen ever!

 10. Hahahaha! Det är ju HON!

 11. Ping: 10 sorters människor | Sagor från livbåten

 12. Ping: Sagan om Askbridge. « Jacob Dexe

 13. Det är klockrent! Jag har länge funderat på ask och umbridge. Jag skulle vilja skicka en howler till henne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s