Nattportieren

night_porter

För några veckor sedan såg jag en storartat vacker film, Il portiere di notte av Liliana Cavani från 1973.  Den handlar om den maniskt arbetande nattportieren Max som försöker undkomma sina minnen från tiden som SS-officer under andra världskriget tretton år tidigare. En dag checkar en kvinna som han känner igen mycket väl in på hotellet, Lucia. Hon var fånge i lägret där han var kommendant och de hade ett sadomasochistiskt förhållande där. Nu är hon gift med en amerikansk kompositör och har lyckats förtränga minnena från lägret. Efter tvekan inleder hon och nattportieren ånyo ett förhållande.

Det kan betraktas som ett absurt val; han fungerade som en slags kombinerad beskyddare och bestraffare för henne i lägret och deras relation föddes ur en grym och omänsklig maktobalans där han hade en befogenheter att godtyckligt skada henne.

portier_de_nuit_il_portiere_di_notte_1973_jdiaporama_portrait

Hon borde kanske sky honom snarare än att vilja ge sig i lag med honom igen. Hon kanske är skyldig sig själv det. Kan man alltid avgöra vad som är bäst för en? Gränsen mellan frivillig och ofrivillig masochism kan uppenbarligen vara hårfin.

Känslor  kan vara lika svårreglerade som moraliskt illegitima. Lucias och Max relation rör sig graciöst i gränsländerna mellan samtyckesvåld och ömhet, omöjlig förälskelse och insikten om att det inte finns någon väg tillbaka. Det är intressant att iaktta hur de går från att vara domesticerade och önskvärt återhållna till att hjälplöst falla ned i relationens förvildande förbjudenhet.

1326658636_f9a8593994

Den finaste scenen är den där de råkar hamna i publiken till en opera som katalyserar minnen från lägret.

Ett svar till “Nattportieren

  1. Åh jag har varit sugen på att se den här filmen så länge. Blev ännu mer sugen nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s