Livsstilsbloggar som opium för folket

3557205368_57e35ecb47_b3f07a3ec-8116-4dee-a435-5e10c9181f7a

Jag läser den odrägligt perfekta Sandra Beijers blogg Niotillfem varje dag. Varje gång jag klickar mig in i hennes destillerade livsflöde så strömmar belöningshormonerna till och jag tänker att precis sådär borde allting vara! I hennes värld är den kornblå färgen på trenchoaten från Miu Miu så mycket starkare än i verkligheten, det förtjusande Amelie de Montmartre-hemmet så magiskt mycket mysigare än ens eget, och de välklädda vännerna och sammankomsterna på innekrogar ser så charmerande otvungna och tillbakalutat hippa ut. Hon är ett typexempel på en sån där blogg som inger en illusorisk känsla av en högre verklighet, en parallell drömsk dimension där de tyngsta problemen är klädsamt bitterljuva förälskelser. Och jag vill plötsligt föreviga min verklighet också, för när man tar bilder av sin tillvaro i smickrande ljus med en tiotusenkronorskamera så får den också ett slags magiskt sken över sig. Kanske för att jag då ser den i stiliserad version utifrån. På en fest kan jag stå och titta längtande mot ett gäng personer som ser häftiga och subversiva ut. när man väl pratar med dem visar det sig att de är sövande tråkiga och mainstream. på insidan är få saker så magiska som på utsidan.

Blondinbella2

Niotillfem har sjuttiotusen läsare i veckan. Precis som Elin Kling, Kenza och Blondinbella har hon hittat ett recept som frammanar beroende hos enormt många människor, främst unga tjejer. Jag känner mig inspirerad av att läsa om deras mjukt rosaskimrande vinnarliv, tänker att det är möjligt, det finns faktiskt tillvaror som nästan helt saknar problem. frågan är om man verkligen kommer närmare det där vackra fullkomliga bloggvärda livet genom att köpa den där klänningen från Marc Jacobs och den där tvåan i sekelskiftesstil med ekparkett. Folks hysteriska förevigande av sina vardagar handlar kanske om en vilja att skapa en slags hyperrealitet; man tar bilder av de valda delar av sitt liv som påminner mest om den livsstil man vill leva; man kanske tänker på sextiotalets frankrike, ett ljuvt Marlene Dietrich-femtiotal, ett hårdrocksåttiotal. Någonstans så devalveras värdet i de där livsstilarna när man fotograferar dem; det hela blir baserat på konsumtion, inte aktion, man läser inte böckerna och har inte åsikterna som den franska intellektuella 68-eliten hade, man bara köper kopior av kläder de hade och fotograferar deras nyckelattribut. Man kopierar kopior av livsstilar som inte längre refererar till något verkligt utan till en kollektiv mental idealbild. Så är det i allafall lite för mig. man återvinner estetiska element och försöker frammana en illusion, glömmer att livet inte blir verkligare för att man förevigar det. jag älskar de där livsstilsbloggarna, de är snabba flyktbiljetter till liv som inte verkar ha några vardagar. frågan är om dom inte har det.

image_gallery

A make-believe
The second star to the right

Far across the sea
All the burdens gone

Nu måste jag lyssna lite på Black Hole sun med Soundgarden.

Annonser

7 responses to “Livsstilsbloggar som opium för folket

  1. Klockrent inlägg 😉

  2. Ja, verkligen.

  3. ojoj, igenkänning, skönt att veta att jag inte är den enda som tycker det…jag har blivit lurad flera gånger av folk med tillsynes schysst stil som visar sig inte har något att erbjuda mig. identikits kallas det…”jag köper min stil på carlings” typ. själv har jag ingen direkt stil, men även det kanske är en stil=)

  4. tack hörni. bra text agnes. och mika, hear hear. identikits är intressant, en slags paketpris-stil, opersonligheten inkarnerad. minns på gymnasiet då jag tyckte carlings-människorna såg så alternativa och hårdrock ut…falsk marknadsföring.

  5. himla bra inlägg! sådana bloggar ge mig komplex samtidigt också den där lite illasmakande eftersmaken som man brukar få av käcka tjejtidningar.. Å varför får man det eg? Jag önskar man kunde stänga av den hetsknappen för alltid.. Jag tycker din blogg är finfin just för att du inte trycker på de grejerna och för att jag inte får den där jobbiga känslan.. Av din blogg blir jag snarare engagerad och glad! Fortsätt så!

  6. Du sätter verkligen fingret på vad som får mig att uppleva en tillfällig insulinkoma vid kontakt med dessa bloggar! För det är så oerhört ytligt, omänskligt. Visst, det är vackra bloggar, utan tvekan, men är detta vad tonårsbrudarna ska sträva efter år 2011?
    Jag brukar tänka på dessa tjejers heteronormativa, vitmedelklassiga världsbild som ett stort kyskhetsbälte över den kollektiva fittan. För enligt dem ska kvinnlig sexualitet vara ljuv och gullig, man ska vara försiktig som tjej. Att sedan lite pliktskyldigt hävda att man visst är feminist känns lite avigt med tanke på att man precis underminerat allt som hänt inom kvinnokampen de senaste 50 åren. Att reducera skrikande ångest över ett brustet hjärta till en liten gullig historia om fina flickor och pojkar med rådjursögon. Jag tror att de är rädda för att erkänna för sig själva att livet får vara jävligt ibland. Att vi inte lever i en disneyfilm.
    Ändå kan jag inte sluta läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s