I senaste numret av Opus

skriver jag om dissonans, synestesi och vilka biologiska mekanismer som ligger bakom musikens känslopåverkan och det faktum att människor oftast föredrar konsonant musik. Finns på Pressbyrån och bibliotek.

tidning21

En studie i Brain: A Journal of Neurology visar att endast hjärnskadade människor kan uppskatta dissonant musik. Men då måste jag väl sannolikt befinna mig i något neuropsykiatriskt tillståd  av något slag, då jag alltid har förförts av de dissonanta delarna i Beethovens nionde symfoni och de magnifikt djävulska gitarrslingorna i många metalbands opus, Opeths Deliverance är ett exempel. Just de dissonanta, oförutsägbara partierna som sällan hörs i den slätstrukna popmusiken lockar fram obeskrivbart behagliga reaktioner av mitt nervsystems oanvända känselspröt. En abstrakt målning kan starta andra neurologiska reaktioner än de estetiska, retningar av vår ångest och sexualitet till exempel. Kanske fungerar det likadant med dissonant musik.


4 svar till “I senaste numret av Opus

  1. intressant att abstrakt konst och dissonans fungerar likadant.. båda är väl mer oförutsägbara och utmanande för hjärnan helt enkelt.

  2. Beror kanske lite på hur man definierar dissonans, tänker jag. Finns det någon smidig sammanfattning av undersökningen man kan läsa någonstans?
    Ska se om Opus finns att få tag på i Norge…

  3. just google it, joel. så du huserar i norge?

  4. Nää, nu har jag försökt finna artikeln i tre minuter utan att lyckas. Jag är för dum för att göra saker själv.

    Jo, jag studerar i Tromsö dethär året. Alla tiders, nu när svenska kronan inte är värd mer än en korvöre. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s