Musiksmaken från helvetet

nightwish-oceanborn-front

Ehhhh?!

Jag har alltid blivit naivt förtjust i banden som det är socialt självmord att tycka om. Sådana som reducerar ens credpoäng till noll i  vartenda upptänkligt sammanhang och sekundsnabbt raserar ens noggrant putsade medvetenhetsimage. I min officiella musiksmak ingår såklart  pytteminiminimal techno, sofistikerad extremmetal och dubstep. Min inofficiella är  helvetets innersta cirkel  av rysningsframkallande musikanomalier.

Topplistan:

1. Nightwish. Sago-metal med vuxna människor med pervers böjelse för lappland och synthar sjunger på missljudande bruten finskengelska om järvar, björnar och andra djur man träffar på fjället. Åh, vad jag sönderanalyserade dem på högstadiet (eh, okej, senast i torsdags).

The moonwitch took me to a ride on a broomstick, introduced me to her old friend Home Gnome
Told me to keep the sauna warm for him

Det bästa är att de aldrig är ironiska. Videorna är så bisarra blandningar av gnomer, tempelriddare, trollkarlar och och järvar att man får nördorgasm.  Dessutom anlitar de förmodligen blinda knarkande new age-klåpare som skivomslagsdesigners.

2. 90-talseurotechno. E-types musik kallas inte musik av medvetna människor. Någon gång i sexårsåldern runt 1994  så väcktes min fascination för loopade plastljud i moll och texter med titlar som Free like a flying demon. Ibland lyssnar jag njutningsfullt på de tidiga skivorna på tåget med låg volym i hörlurarna, paniskt livrädd att avslöjas. Det är som att gilla nazismen.

eurotopia

3. Power metal. Schlager-hårdrock. Oftast tyska män med fäbless för allt som har med fantasy att göra. Jag betvivlar att killarna i Blind guardian någonsin har umgåtts med människor som inte är bokkaraktärer i Sagan om Ringen. På Night fall in middle-earth har de hyrt in folk som låtsas vara dvärgar och läser upp de  passager som inte går att förmedla med de bombastiska syntindränkta gitarr-onanerandet. Nästan lika bra skivomslag som Nightwish. Se denna länk för en textad låt och bilder som rätt tydligt illustrerar ostigheten.

bards-song

4. Ken ring. Sveriges  kanske mest kvinnoförnedrande och fåniga texter, men ett svårdefinierat förortsvemod mellan de odrägligt självgoda och miserabelt syntaxbristfälliga rimmen. Fick mig att vilja bo i Blue hills i Solna som min kusin när jag var yngre.

5. Smethårdrock. Till den här kategorin räknar jag blödiga popband med elgitarrer som alibi, såsom Def leppard och HIM (Det förstnämnda räknas till ett av NWOBHM-erans allra största och är väldigt respektingivande i hårdrockssammanhang. Def leppards romantiska texter handlar ofta om att sångaren betraktar sin tjej på sedvanligt förislamskt vis som en Personal property. Jag smälter direkt när jag hör de romantiska atmosfäriska elektronifierade gitarrlandskapen.

deathstars_band_portrait

6. Deathstars. Texter som översatt lyder Döden dör hårt går inte hem i kulturkretsar, tro mig. När min pojkvän gråtande ber om att få lyssna lite på Dylan eller Aphex eller något subtilt så vräker jag snabbt på med Deathstars glam-döds-sleaze-pop-metal med texter om droger, sex och medicinska experiment så gnällen inte hörs längre.

7. Hår-metal. Som titeln. Melodisk arenametal av personer med stora frisyrer. Funkar inte som bakgrundsmusik för romantiska möten med prominenta personer från kulturvärlden, tro mig.

manowar-warriors-of-the-world

8. Krigs-metal. Manowar är fanatiskt parodisk krigsromantiserande amerikansk hårdrock med texter som uteslutande uppmuntrar till att dö i krig.  ”Tell my family how I died”. ”Hail and kill”. ”Die for metal”. Mmm. De fick mig att överleva högstadiet.

14 svar till “Musiksmaken från helvetet

 1. Haha. Lysande. alla hårdrockare har väl haft en e-type-period? power metallen tillhör min tid som högstadienörd.

 2. Nightwish är väl inte så kontroversiella förutom att de, de facto klär in en i den klassiska fantasynördstämpeln. Med sysslor som att leka kull utklädda till troll i skogen. Läsa sagan om ringen på tyska och konsumera animeserier.
  Men jag ser inte Marilyn Manson i din post? Trodde alla haft en ”we hate love, we love hate” period i sina unga år eller som jag i smyg fortfarande (med låg volym i lurarna även här).

  // Emanuel

 3. Äh, jag återupptäckte precis dagispopen från 90-talet. Toy-Box, Vengaboys och Aqua, åh. Jag har faktiskt lyssnat igenom skivorna, flera gånger, sista veckorna. Och våga inte trots all frustration över att jag är värre hävda att E-Type skulle vara ännu lägre stående. 🙂

  Guilty pleasures har jag bara skaffat mig fler och fler genom åren. Allt som på något sätt är en bra låt tilltalar mig, det må vara Journey, Styx, Take That (som iochförsig har såpass många bra låtar att jag nästan måste börja stå för dem), Russell Allen & Jörn Lande, eller t o m något enstaka Eurovisonbidrag. Bosniens och Maltas bidrag 2008, vilka uppenbarelser!
  Icke att förglömma heller är Lene Alexandra: http://www.youtube.com/watch?v=6WCDSC5O56c
  Jag tycker det är HELT fantastiskt.

  Och jo. När jag vill untra upp mig funkar vilken Rhapsodyvidjo på Youtube som helst bra… fast gärna powerballaden med Cristopher Lee.

 4. Åh ja, e-type är nog det skämmigaste man kan lyssna på. Själv lyssnar jag på gamla eurodiskodängor när jag springer, men är också paniskt rädd för att bli påkommen med Melody MC när jag ökar på takten.

 5. Lyssnar man på metal för texterna och estetiken är man illa ute, vilket förövrigt gäller all musik. Tyvärr är det ofta fallet. Credigt är det som inte går att göra lättköpta poänger eller MAD-satirer på, men när man väl insett att hela världen är ett skämt är cred det som är mest patetiskt av allt. Tar man så allvarligt på världen och är så livrädd att bli offentligt blottad att man lyssnar på Markus Krunegård och annan skit som är så uselt att man inte kan driva med det har det gått för långt.

 6. emanuel: mjo, faktum är att jag hade min marilynperiod förra vintern, sedan övergick jag till deathstars som sjunger (eller dödsgrymtar kanske är mer korrekt term) om ungefär samma saker fast på ett mer raffinerat sätt.
  joel: har en teori om att dagispopens hemlighet ligger i de designat effektiva ackordföljderna som aktiverar samma signalsubstanser som tex snabb bilkörning. klyschigt men effektivt. vem har inte youtubat fram schlagerlåtar när ingen varit hemma?
  veckat: tricket är att inte ha sådana där hippa hörlurar som det hörs ut ur.
  dawwe: det är en bra definition, att det inte går att parodiera det creddiga, samtidigt är det kanske ganska lätt när man karikerar bajsnödigheten i subtil pop. och markus krunegård är verkligen provocerande dålig! idiotnation.

 7. Glöm inte Frida Hyvönen. Maken till medial överskattning har jag inte upplevt sen… Tingsek. Det var iofs inte så länge sedan. Kritiker är dumma.

  Glömde nämna att jag är värmlänning, och som sådan är jag ett stort fan av Eddie Meduza och diverse annan pilsnerrock som inte ens bryr sig om att gömma sin grisighet under begåvning. Magnus Uggla förresten – Hej hej snubbar fula gubbar! Åh, han är grym.

 8. Alla har vi väl våra mörka hemligheter… Du är alltså knappast ensam; bara modigare än genomsnittet, då du så öppet vågar erkänna dina.

  Jag då? Tja, Decapitated, Behemoth och Haunted är sådant som spelas regelbundet. I det sammanhanget kanske det är att se som ”politiskt inkorrekt” att tycka att Belinda Carlisle är bra…? 🙂

 9. Carlisle är kvinnan! Inte världens röst, men Runaway Horses, Leave a Light on for Me… jodå. 🙂

  Glöm inte Cutting Crew eller John Farnham.

 10. Är du säker på att Manowar är parodi? Jag tror de är rätt seriösa med sitt hyllande av krigarideal med mera 🙂

 11. Ping: Varför E-type är som nazism « Isabelle Ståhl – istället för sömn

 12. Haha! Helt fantastiskt.

 13. Åh, vilket UNDERBART inlägg. Inte bara det att du har superduperbra musiksmak så är dina analyser perfekta enligt mig ;). Sago-metal, wow! Får man adoptera det uttrycket? 🙂

 14. We can see that you like deathstars, so who is your fav player?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s