Wikipedia och jantelagen

Det värsta jag vet förutom möjligen barnprostitution är när man finner en okänd briljant skribenttalang  i en tidning någonstans och sedan upptäcker att vederbörande inte har någon wikipediasida. Inte nog med att man ilsknar till över det faktum att ännu en konkurrent kan läggas till fiendelistan, dessutom har idioten inte  vågat  lägga ut sig på wikipedia, antagligen i rädsla att verka  egenkär. Det blir därmed omöjligt att få information om huruvida personen har publicerat något någon annanstans och om man kan få tag på detta.

Det är så otroligt typiskt gröna, mesiga skribenter som fortfarande är kvar i gymnasieskolans jantelagssystem där den som pratar om sig själv lynchas.  Hur idiotiskt är inte att försöka vara anonym, om man vill ha möjlighet att bli erkänd och kunna sprida sina ord? Det håller Navid Modiri med om.

Ja, möjligen kan det finnas en nätt liten baksida med wikipediaiseringen. På min sida (som jag naturligtvis författade själv redan på gymnasiet) hade någon för en tid sedan tillagt att ”Isabelle Ståhl har fått kritik för sina hatiska texter om samer, eller lappar som hon kallar dem”. Eh, va? Jag anar att det är något ondskefullt litet internettroll som diktat ihop dumheterna. Nu införs noggrannare källgranskning av moderatorerna, så lugn.

8 svar till “Wikipedia och jantelagen

 1. Det finns en annan anledning till att inte skriva en artikel om sig själv, nämligen http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Intressekonflikter

  Jag förmodar att du har läst diskussionen på din egen wikipedia-sida?

 2. Varför skulle det vara en anledning att inte skriva en artikel om sig själv? Det fina med creative commons och sociala medier och uppslagsverk är att inte en allsmäktig elit har kunskapsmonopol och talarens företräde, definieringsmakten är inte centraliserad.

 3. Wikipedia strävar (enligt egen utsago) efter att förmedla neutral information. Att således författa en artikel om sig själv skulle kunna sluta i journalistiskt icketrovärdiga artiklar: ”På ‘Sidor föreslagna för radering’ har ”fåfänga” ibland angivits som motivering till radering av en artikel.”

  De hävdar att det inte är individens sak att avgöra huruvida man är känd eller intressant nog att få en artikel. Allt är fair så långt, tycker jag. Blogg, egen hemsida eller en myspace är ju alternativ mera lämpade för vad som lätt halkar över i själv-promotion. Om det redan satts i system av landets skribenter – och så verkar det ju vara – så blir det ju dock problem…

  Förresten kan du gott uppdatera länken till bloggen på wiki-sidan. 🙂

 4. Svaret till ”varför” Wikipedia inte uppskattar autobiografier tycker jag står någorlunda klart i den länkade texten.

  Själv har jag inget som helst intresse att ta ställning för eller mot vad Wikipedia anser i frågan, men är benägen att hålla med om att det finns risk för jäv och minskad objektivitet när man skriver en text om sig själv.

 5. Jag förstår era poänger, visst är partiskhet en fara, men varför ska då stora profitinriktade företag få skriva sina egna artiklar? om man anger källor så behöver folk inte tvivla på att man gjort det man skriver i artikeln. Och varför måste graden kändisskap avgöra om en person är intressant? Är inte poängen med wikipedia att man ska kunna hitta vad som helst där? Vad är det för skillnad på om någon lägger ut en artikel om ett jättelitet djur i havet som kanske tio människor känner till, och en artikel om en människa som tio människor känner till? Ibland har jag läst artiklar av fullkomligt okända skribenter som bara skrivit just den artikeln, och jag är ändå väldigt intresserad av att veta vad de gjort. då är det bättre att det finns en offentlig CV i ett lättillgängligt användargränssnitt (myspace är för musiker, bloggar är röriga, hemsidor är för en hemsidesbyggande initierad elit) än att det inte finns någon info alls.

 6. Kan inte nån av er lägga till mig på Wikipedia då?
  Min pappa finns redan där, så det blir åtminstone en fin länk!

 7. jaså! är han medieankdammsanka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s